Σπιτική Μαγιονέζα(sause mayonnaise)

Τα Υλικα που θα χρειαστουμε (για 10 μεριδες):
1 lt σπορελαιο (σογιελαιο η ηλιέλαιο), 5 κροκοι αβγου,αλατι,πιπερι λευκο,ξυδι η λεμονι,
10gr μουσταρδα(προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Βαζουμε σε μια μπασινα τους κροκους,αλατι πιπερι λευκο,μουσταρδα και λιγο ξυδι η λεμόνι.
2. Τα χτυπαμε με το συρμα ωσπου να αφρατεψουν.
3.Αρχίζουμε να προσθετουμε το σπορελαιο σε κορδόνι με συνεχη ροη(δηλαδη σιγα σιγα και να πεφτει συνεχομενα το λαδι σε λεπτη γραμμη), χτυπώντας με το συρμα με τετοιο τροπο ωστε να αφομοιωνεται αμεσως.Προσθετουμε ολο το σπορελαιο κατ'αυτον τον τρόποώσπου να αφομοιωθεί όλο και να προκύψει μια δεμενη(πηχτη) αφρατη σαλτσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
.Η μαγιονέζα χρησιμοποιειται κυρίως σαν συνοδευτικό κρυων παρασκευασματων απο κρεας,ψαρια τηγανητά και βραστά, οστρακοειδη,αβγα και λαχανικα.Επισης σαν σαλτσα για σαλατες και για διάφορα κρυα ορεκτικα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
. Αν δεσει πολυ η μαγιονεζα κατα τη διαρκεια της παρασκευης της , την αραιωνουμε με νερο και αφου την χτυπησουμε με το συρμα για να αραιωσει,συνεχίζουμε συνεχιζουμε να προσθετουμε σπορελαιο.
. Βαζουμε στην μαγιονεζα ξύδι, εαν Πρόκειται να τη σερβιρουμε με κρεατικα και λεμονι, εαν Πρόκειται να την σερβιρουμε με ψαρικα.
.Τα αυγα πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματίου για να μπορέσουν να αφομοιώσουν το σπορελαιο και να μην μας "κοψει" η μαγιονεζα.
.Τα σκευη που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της μαγιονεζας πρεπει να ειναι πεντακαθαρα και στεγνα.
.Προσθετουμε παντοτε το αλατι απο την αρχη ολης της διαδικασιας για να προλαβει να διαλυθεί με το χτυπημα.
.Η μαγιονεζα ειναι δυνατον να "κοψει" οταν τα αβγα ειναι κρυα,οταν προσθετουμε πολυ λαδι στην αρχη, εαν οι κροκοι δεν ειναι αρκετοι για να αφομοιώσουν το σπορελαιο,αν τα σκευη μας ειναι βρεγμενα και ακαθαρτα και τελος αν δεν χτυπαμε με σταθερο ρυθμο.
.Εαν μας "κοψει" χτυπαμε κροκους αβγων με καθαρο συρμα σε καινούρια μπασινα πολυ καλα και ριχνουμε το κομμένο μειγμα προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λιγο νερο η σπορελαιο.
** ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΌΣΕΤΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ,Η ΣΥΝΤΑΓΉ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΙΔΕΣ!!!
COOKING BLOG(XANTHOPOULOSSTRATOS)