Γαλακτομπούρεκο

1 lt γάλα, 300 gr ζαχαρη, 5 αυγά, 150 gr σιμιγδάλι ψιλό, 1 λεμόνι ξύσμα, 3 gr βανίλια, 500 gr κρουστας, 200 gr βούτυρο.
Υλικά για σιρόπι: (34 γραδα)
500 gr ζάχαρη, 250 ml νερό, 150 gr γλυκόζη, 3 gr βανίλια, 1/4 λεμόνι, 1 κανέλα ξύλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ:
1. Βάζουμε στη φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη.
2. Χτυπάμε σε μια μπασινα τα αβγα με την υπόλοιπη ζάχαρη και Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.
3. Μόλις βράσει το μείγμα του γάλακτος Ρίχνουμε λίγο καυτο γάλα μεσα στη μπασινα με τα αβγα την ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε με σύρμα και στην συνέχεια Ρίχνουμε ολο το μείγμα στην κατσαρόλα.
4. Το βάζουμε στη φωτιά, Ρίχνουμε το ξύσμα, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
5. Με το πρώτο κοχλασμα είναι έτοιμο και αφαιρούμε απο τη φωτιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βουτυρωνουμε ενα ταψάκι με λιωμένο βούτυρο.
2. Απλώνουμε στη καθε πλευρά του ταψιού 2 φύλλα ετσι ωστε να προεξέχουν απο το ταψι. Βουτυρωνουμε και απλώνουμε 4-5 φύλλα στον πατο του ταψιού πάντα βουτυρωμενα.
3. Απλώνουμε την κρέμα που ήδη έχουμε φτιάξει, την ισιωνουμε και διπλωνουμε απαλα τα φύλλα που προεξέχουν.
4. Απο πάνω βάζουμε 5-6 φύλλα ίσα με το περίγραμμα του ταψιού πάντα βουτυρωμενα ενα ενα. Πατάμε τα φυλλα στις άκρες με το πινέλο ώστε να μπουν μέσα στο ταψι.
5. Χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες ισα ίσα να φαίνεται το κόψιμο. Ραντίζουμε με νερό την επιφάνεια του και ψήνουμε στους 180° C για 30 λεπτά περίπου.
6. Σιροπιαζουμε το γαλακτομπούρεκο ζεστό με κρύο σιρόπι 34 γραδων ( το σιρόπι μπορεί να είναι και χλιαρό)
COOKINGBLOG(XANTHOPOULOSSTRATOS)